Installation

När och hur får jag min anslutningsbox (”fastighetskit”)?

Kontinuerligt kommer tillfällen för utlämning av fastighetskit att meddelas via hemsida, facebook och e-post.

Se aktuellt status via denna sidan med schemalagda tider för utlämning av fastighetskit.

Om du absolut inte kan hämta på dessa tider, kontakta Linus nordling.linus(at)gmail.com så ordnar vi detta.

Hur ansluter man fibern i huset?

Här finns en enkel beskrivning på hur fiberslangen monteras på fasaden och hur kopplingsdosan ska monteras.

OBS!

 • Dosan ska monteras i arbetshöjd på fasaden, det vill säga, mellan 50 cm till 150 cm upp på väggen. Om den monteras högre än så, behöver en ställning finnas tillgänglig, som är säker och godkänd för att arbeta på, när de som ska slutföra installationen kommer för att svetsa ihop din kopplingsdosa med övriga nätet.
 • Undvik att installera kopplingsdosan i ditt elskåp. Fibertråden kommer att blåsas genom slangen och eventuell smuts och vatten kan då att blåsas rakt in i ditt elskåp.
 • Fäst inte kopplingsdosan på insidan huset – att göra så innebär att du alltid måste vara hemma då installation (eller felsökning) ska utföras. Du riskerar även att eventuell smuts och vatten blåses in i ditt hus, när fibertråden blåses in. Att fästa kopplingsdosan, enligt instruktion, på utsidan av fasaden är det bästa alternativet.

Behöver jag ett kabelskydd för slangen som går upp på väggen?

Vi har fått frågor om huruvida det är ett krav, alternativt lämpligt, att sätta upp ett kabelskydd för slangen som går upp på väggen till boxen som sitter på utsidan av huset. Om en slang på en sådan vägg skulle gå sönder så kommer medlemmen själv att få stå för kostnaden. Vi rekommenderar därför att varje medlem gör en bedömning av risken att slangen utsätts för ”yttre faktorer” och om den behöver skyddas. Föreningen kommer inte att dela ut dessa slang / kabelskydd. Det är en standardprodukt som finns tillgängligt t.ex. på Jula, Biltema, Granngården och elbutiken.se.

Hur skall jag tänka var skall anslutning boxen placeras?

Det är svårt att ge en exakt rekommendation, då ytterboxens placering beror på hur du har tänkt dig att dra kablar på insidan av huset. Generellt kan sägas att vi rekommenderar:

 • Central placering i huset
 • Närhet till TV
 • Eluttag i närheten
 • Möjlighet att borra genom fasaden

Kan jag få hjälp med installationen?

Kontakta någon av de firmor som finns lokalt, antingen elektriker eller grävare – de flesta som vi har diskuterat med kan ge god hjälp även med installationen av boxen på fasaden, samt placeringsdiskussion. Firmorna som föreningen diskuterat med är följande:

 • LS Entreprenad
 • Link-to-link
 • PM Telekom
 • Ståhls Entreprenad

Räckvidd från router? I ett stort trähus måste man då ha någon typ av förstärkare för trådlöst nätverk samt trådlös tv?

Räckvidden varierar beroende på förhållanden i huset, som t ex vilket material väggarna består av, men är med dagens produkter ofta mycket bra. Man bör testa och eventuellt koppla in en så kallad repeater för det trådlösa om det visar sig behövas.

Man kan dela på en router om det inte är en alltför stor fastighet med t.ex. 2 lägenheter. IP-telefoni med 2 olika nummer fungerar och även trådlös TV. Man behöver dock tänka på att i dessa fall delar man på samma anslutning, och att tjänsteleverantören kan ha villkor som hindrar detta i sina avtal.

Om man planerar att hyra ut en del av fastigheten så kostar anslutningen av en ytterligare anslutning 5000:- + moms. Om man vill göra flera anslutningar så går det att göra via samma grävning/slang och meddelas innan man blåser in fiber. Du behöver då avtala med föreningen kring en extra anslutning i god tid. Information om detta finns här.

Om man har trådlös tv har man då någon speciell utrustning vid routern? Kan den serva flera tv i huset? Olika kanaler?

För traditionella tv-utsändningar krävs oftast någon form av mottagarbox vid varje TV, precis vilken utrustning beror på vilken tjänsteleverantör du väljer att köpa TV av. Det finns även andra alternativ, till exempel så kallade streamade tjänster som SVT Play, Netflix, Viaplay etc. som endast kräver en anslutning till Internet och en TV som kan ta emot dessa tjänster, en så kallad SmartTV. I det fallet krävs ingen extra utrustning.

Hur långt från den inre dosan kan man ha routern? Kan man t.e.x ha ingången i garaget och routern i huset?

Längden på den optiska kabeln från ’innerdosan’ till ’konverteringsutrusningen/routern’ kan vara lång men skall ej utsättas för ’skarpa svängar’. Normalt levereras en standardlängd på den så kallade fibersvansen, som går in genom ytterväggen i huset, om mellan 5-10 m.